Lengte: 17:57 / Bekeken: 815 x
Serie:

Elke knie zal buigen!

De christenen in Filippi worden opgeroepen dezelfde gezindheid en mindset als de Heere Jezus te hebben. Dat zal hen helpen om in nederigheid en eensgezindheid met elkaar te leven en stand te houden. Nederigheid is echter niet iets wat groeit op onze natuurlijke akker. Een nederige gezindheid te ontwikkelen kan slechts door voortdurend naar de Heere Jezus te kijken.

Als ultiem voorbeeld van nederigheid beschrijft Paulus de zelfvernedering van Christus. Jezus, hoewel God, ontledigde Zichzelf, werd mens en onderging de schandelijke kruisdood aan het kruis. Door deze vernedering werd Hij door God bovenmate verhoogd. In Filippenzen 2:9-11 wordt beschreven hoe God Christus een naam gaf boven alle namen, zodat elke knie zich zal buigen en elke tong zal belijden dat Jezus Heer is, tot eer van God de Vader.

Deze passage leert dat nederigheid leidt tot verhoging, zowel voor Christus als voor Zijn volgelingen. Deze verhoging vond al plaats in de hemelvaart, maar in de toekomst staat nog een glorieus, kosmisch moment te wachten.
Christus, als hoogste machthebber, zal bij Zijn wederkomst door de gehele schepping worden erkend als Heer. Paulus moedigt gelovigen aan om Christus nu al te erkennen, Hem te volgen in nederigheid en zo deel te hebben aan Zijn toekomstige glorie. Want straks, als Hij komt, zal onze erkenning van Hem vrijwillig en met diepe dankbaarheid zijn, of met gebalde vuisten en hevige wroeging, omdat we Hem in dit leven miskenden. Daarom is het grote zaak dat we Hem vandaag belijden en erkennen als Heer.

Als Christus komt, en door de wereld als Heere der Heren zal worden, verheerlijkt, zal Hij een mondiaal eerherstel ontvangen. Wat een dag zal dat zijn!

Meer toerusting