Zeg nu zelf. Wie naar Afrika reist, hoopt op leeuwen, apen, olifanten en giraffen. Maar de twee broeders Boer, met wie ik naar het zonnige zuiden ben afgereisd, pakken slechts hun camera’s als er een handvol koeien langs de weg staat te grazen. De zwart-wit gevlekte luiaards hebben bij de twee jongemannen een haast even hoge status als die ze in India hebben.
Agrarisch chauvinisme
Trots dat ze zijn. Het is ongelooflijk. De christenvrucht van nederigheid lijkt geheel verrot op het moment dat je over hun boerenambt begint. Dan beginnen de ogen te stralen, en de mond loopt over. Kreten als: ‘Heb je duiten, stop het in de kluiten’ en ‘Wie nu de boer laat stikken, heeft straks niets meer te bikken’ klinken me al overbekend in de oren.
Het blijft overigens niet bij koeien en boeren. Ook trekkers zijn in trek. Onlangs kreeg ik van één van de twee vrienden een drietal foto’s en een filmpje doorgestuurd van, jawel, trekkers! Zomaar. Ineens. Inclusief toelichting: ‘Dit is een 6160 TTV met driepuntsbok. Dit is een 6180 C-Shift met driepuntsbok…’ Daar snap ik met mijn boerenverstand, of nou ja, met mijn gewone verstand, toch niks van!
Beste lezer, je begrijpt: Hun agrarische chauvinisme begint me al aardig de keel uit te hangen. En als ik ze kenbaar maak dat trekkers en koeien mij bijster weinig interesseren, krijg ik een hagenpreek waar de koeien geen stro van lusten. Ik ben bang dat mijn situatie voorlopig niet verandert, dus ik zal mij moeten schikken naar het lot.
Nu we het toch over boeren hebben: hier, in dit gedeelte van Zuid-Afrika, is ook een hoop landbouw. Echter, de landbouw bestaat hier vooral uit wijnproductie. Uitgestrekte velden met honderden wijnstokken vullen het landschap. Jaarlijks worden er duizenden druiven geoogst, om er vervolgens duizenden liters wijn uit te produceren.
De ware Wijnstok en de ranken
Na de zoveelste rit door dit gebied bedacht ik me ineens dat Jezus het ook over boeren en landbouw heeft. Nee, het gaat niet over koeien of over trekkers. Het gaat over dat laatste, die wijnvelden. Johannes 15 spreekt over de ware Wijnstok, en over de grote Wijnboer, de Wijngaardenier. En bovendien komen ook jij en ik in het verhaal voor: wij zijn de ranken!
Om een lang verhaal kort te maken: Wat wil Jezus nu precies kwijt met dit verhaal? Jezus wil kwijt dat we in Hem blijven. Dat we alles van Hem verwachten. Dat we ons leven aan Hem toevertrouwen.
Wat is het belangrijk dat we deze woorden van Jezus keer op keer horen! Wat spitten we veel in onze eigen bodem, die geheel onvruchtbaar is. Hoe vaak ploegen en zwoegen we niet om wat zelfgeproduceerde vruchten bij de Heere af te leveren. Maar de oogst is altijd karig. Alle moeite voor niks.
In Christus blijven
‘Blijf in Mij’, zegt Jezus, en Ik in u.’ Het is een tekst om boven je bed te hangen. Om telkens weer herinnerd te worden aan die waarheid in dat oude gezang: ‘Jezus niet in eigen kracht, niet het werk door mij volbracht.’
Hé jij daar, draag jij vrucht? Of misschien, beter geformuleerd: Ben jij in Jezus? Ik hoef het niet eens te vragen. Want als ik goed kijk, kan ik het zien. Vruchten. Tot verheerlijking van de Wijngaardenier.
Ik zou zeggen: Op naar de Oogst!